Uit de historie van de clubkrant
dubbelklik voor VERGROTING dubbelklik voor VERGROTINGdubbelklik voor VERGROTINGdubbelklik voor VERGROTINGdubbelklik voor VERGROTING
De geschiedenis van de clubkrant ontstaat ergens in de jaren 70 van de vorige eeuw. In de tijd was er de 'voetbalkorf' een gezamenlijk blad met KV Albino's. Later wordt er door spelers Dick Kleiwerd en Mans Zuidema een viertal seizoenen een stencil uitgebracht waarop programma's/uitslagen en een enkel verslag te vinden zijn.

Als vervolg hierop verschijnt op 6 oktober 1983 het eerste echte krantje. De redactie bestaat dan uit: Johan Speckmann, Mans Zuidema en Jan Balk. Met hulp van enkele anderen beschrijven zij de avonturen van vv Ezinge. Het A5 drukwerkje kon voor het grootste deel bij (bestuurslid/speler) Adam Groffen's werkgever, jongerencentrum Simplon in Groningen, worden gedaan. Dus dat scheelde een stuk werk...

Zomer 1984 verhuist de redactie naar Oldehove NB waar eerste elftal speler Joost Jansonius dan woont. Samen met broer Olaf, Wirtjo Venema en Ite Wiersema is er een nieuwe redactie gevormd die het stokje overneemt. Inhoudelijk wordt het wat smeuïger, verslagen worden geïllustreerd met tekeningenen en humor speelt een belangrijke rol. De krantjes uit de jaren 80 waren zeer populair, maar voor buitenstaanders compleet onleesbaar vanwege de vele bijnamen die in de wedstrijdverslagen werden gebruikt. Legendarisch uit die tijd zijn ook de FC Knudde strips, die wanneer er te weinig kopij was de pagina’s opvulden.

Behalve deze redactie zijn er diverse vrijwilligers betrokken bij het in elkaar nieten vd krant en de verspreiding ervan. In die tijd werd er eerst een lay-out gemaakt door alle losse stukjes op een A4 velletje te plakken. Een fotokopie werd vervolgens gebruikt als origineel om het geheel te stencillen op de christelijke school van meester De Vries.

Trainer Paul Kreuning wordt zelfs de hoofdrolspeler in een stripverhaal: Paulix Kreunix. Diverse spelers van Ezinge 1 hebben ook een rol in deze strip die getekend werd door Joost. Dankzij de toverdrank van Paulix stijgen de Ezinge spelers naar grote hoogten!

In de daarop volgende jaren wisselt de redactie enkele malen van standplaats en samenstelling, de basis blijft echter grotendeels hetzelfde. In de herfst van 1987 komt er een nieuwe redactie, een dames supertrio met Martje Kruyer (toen nog Drijfhout) als constante factor. De voorkant krijgt een retro - look in zwart wit, getekend door Branda Jansen die later naar de kunstacedemie ging. Het krantje is dan voor het eerst op A4 formaat.

Ook ons aller Dina Werkman voegt zich in de mooie voetbalzomer van '88 bij deze redactie. In die tijd zien we dan ook opvallend veel verslagen van het dameselftal. Dat dat ook wel eens anders was, is verderop in deze pagina te lezen.

Op een gegeven moment was de fut er uit en zijn we enkele seizoen zonder cluborgaan geweest.

In november 1996 wordt er met een 0-editie een doorstart gemaakt door een aantal enthousiaste leden onder aanvoering van Harald Sluiman, Peter Eisen, Denny Drijfhout en Erwin Slopsema. De toenmalige trainer, Wieger Kooistra, zorgt ervoor dat de blaadjes op zijn werk gedrukt worden.
Leuke voorvallen door de jaren heen
Bladerend door de clubkrant kom je soms opmerkelijke uitspraken en/of gebeurtenissen tegen. In dit artikel vind je een bloemlezing (nog niet af) van een aantal opmerkelijke zaken. ..
Ezinge 1 in de bekercompetitie:
Enkele keren stootte de hoofdmacht van Ezinge verder door in het bekertoernooi. We herinneren ons nog enkele legendarische wedstrijden tegen o.a. sc Erica (TV-VVE) waar zelfs een bus met supporters naar toe ging, Macedonië en Eems Boys. ..MacedoniëMacedoniësc Erica
CSB 2 - Ezinge 2: 1-5 (april 1999)
Het toenmalige tweede was vrijwel het gehele seizoen lang in de race voor een kampioenschap. In de slotfase sprokkelde fc LEO echter wat meer punten en ging met de titel aan de haal. Een wedstrijd in Baflo werd met een helft goed voetbal makkelijk gewonnen.Meest opmerkelijke gebeurtenis uit deze wedstrijd was dat Woekel (Leon Swart) een wereldgoal niet werd toegekend door de scheidsrechter (die niets had gezien) ook de grensrechter van CSB had natuurlijk ook niets gezien.. ..
De Lauwers 3 - Ezinge 2: 1-1 (april 1998)
Ezinge 2 noar t buutenlân. Tegenstander De Lauwers was een onbekende, hoe kom je daar? Verslaggever Wubbo Aukes begint met een reisverslag en vertelt vervolgens dat Douwe gepasseerd was ten faveure van Derk. Cor P, in die tijd vanwege de zonnebril gelijkenis, Horst Tappert (Derrick) genaamd, kreeg een toch wel bijzondere kramp in de slotfase vd wedstrijd..
Ezinge schittert in zaal Leek (winter '97 - '98)
Jakob Klompien moet lijdzaam vanaf de kant toezien hoe trainer Wieger Kooistra koos voor de jonge garde voor het Leekster Zaalvoetbalgala. Dat kon nooit goed gaan volgens Jakob wegens een gebrek aan routine! De 'young guns' - met o.a. broekie Klaas Jan Ritzema, behaalden echter de finale van het B-toernooi. Wesley Kooistra blonk uit en werd verkozen tot beste speler vh toernooi.. dubbelklik voor VERGROTING
Ezinge D najaarskampioen 1997
Vele jeugdteams van de VVE behaalden de afgelopen jaren een kampioenschap. Het D-elftal van 1997 bestond uit een aantal namen die we nu onder meer in het eerste elftal zien spelen....
Ezinge 2 ontmoet Erica Terpstra
Erik en Erica                       De eerste wedstrijd van Ezinge 2 in het seizoen 1997-1998 was op een zonnige zaterdagmiddag bij De Monnik op Schiermonnikoog. Een uitgebreid reisverslag van een hilarisch weekend door Jurrien en Ite. Dat de toenmalige staatssecretaris van Sport, Erica Terpstra, geen onderscheid maakt tussen toppers als Rintje Ritsma en vedettes uit de onderkant van het amateurvoetbal lezen we hier..
UVV '70 B - Ezinge B: 3-4 (mei 1997)
Van het B-elftal uit het seizoen 1996-1997 is alleen Roderick van 't Hoog nog actief als speler van vvEzinge.(1). Toch zijn de namen uit deze opstelling nog zeer bekend bij menigeen. Na een 2-0 achterstand werd in deze wedstrijd alsnog een 3-4 overwinning uit het vuur gesleept..
Overzicht Bijnamen
In de verslagen van het clubblad werden soms te pas en te onpas bijnamen gebruikt. Het was niet altijd even duidelijk wie nou met welke bijnaam bedoeld werd.. ..
Damesvoetbal bij de VVE
Door de jaren heen is er ook vrouwenvoetbal geweest bij vv Ezinge. Voor de eerste keer was dat al in de jaren '70 van de vorige eeuw. Na een onderbreking, wegens te weinig speelsters, kwam er midden jaren '80 een vervolg. Een oproep van de redactie om verslagen te schrijven werd veelal genegeerd. In 1987 besloot de redactie toen om zelf maar iets te schrijven.. Dat het wel kan, staat in het volgende artikel geschreven door Margrieta, inderdaad zus van, Derk Maatjes.... Trainers / leiders eind jaren 80 van de dames waren Alle Veenstra en de toenmalige voorzitter Helmut vd. Ploeg.
Verslag PWC 3 - Ezinge 3: 8-6 (november 1989)

In krantje 7 van seizoen '89 - '90 een verhaal van Thedo waarin hij al blijk geeft van zijn interesse in literatuur. Een bizarre wedstrijd van het 3e op 18 november 1989 in Westernieland tegen PWC:

- waar Derk (toen nog spits) 5 (vijf!) maal scoorde en de wedstrijd tóch nog verloren werd.
- over de juiste roepnaam van Henk/Hendrik (broer van Johan) van Dijk.
- over een paard in een aangrenzend weiland wat de aandacht trok.
- de PWC keeper die een Ezinger doelpunt niet kon voorkomen omdat hij in zijn net zat verstrikt.
- dat de beslissende goals eigen doelpunten van Ezinge waren.

Andere spelers in het team van 11-talleider Ite Terpstra in die tijd: keeper Jan Dinkela, Alle en Jeen Veenstra, Elte Groefsema, Ewold van Wijk (inderdaad vader van), Mans en Pieter Zuidema, Klaas Postma, Bert Balk, Ludolf Medema, Miente Viersen, Riemer Renkema en de onvergetelijke Johnny Kooi.

Derk Maatjes was de grote man (toen ook al) bij Ezinge met 5 treffers. Tegenwoordig moeten we dat af en toe nog steeds aanhoren in de derde helft.. ..

Douwe Drijfhout laat zich verleiden voor 3 kratten bier..
Onze vereniging heeft door de jaren heen altijd markante figuren aan beide kanten van de lijnen van het speelveld gekend. Douwe Drijfhout is daar zeker een van. Tegenwoordig staat hij toch niet bekend als een ernorme zuipschuit. Maar eind jaren '80 liet hij zich eens verleiden tot een weddenschap met als inzet 3 kratten bier!..
Degradatiegevaar dreigt voor Ezinge 1 in 1988!
Olaf Jansonius is somber in zijn inleiding over de uitwedstrijd tegen Zeester en voorspelt degradatie voor zijn team als er weldra geen punten worden gepakt. Het elftal van trainer Willem Hanenburg (over wie Ollie - zoals gewoonlijk - opvallend complimenteus is na afloop) miste deze zaterdag ook nog enkele routiniers. Douwe Drijfhout maakt hierdoor zijn debuut..
verslag Ezinge E (1986) door André Werkman
Ook de jeugdelftallen deden soms van zich spreken in de clubkrant. Hier een voorbeeld van een typisch verslag van een pupillenwedstrijd door een toen nog piepjonge André.. ..
Een oproep van de webredactie.
De inhoud van deze pagina is natuurlijk nog lang niet compleet. De redactie is nog steeds op zoek naar oude foto's en oude krantjes die we graag even tijdelijk willen lenen voor deze rubriek!

bel of mail ons dus zsm!